​Uleiul de peste sustine sanatatea creierului

Studiile efectuate asupra creierului uman au descoperit ca 60% din componenta sa o reprezinta grasimile. 
Intrucat organismul uman nu poate crea singur acizi grasi polinesaturati, este nevoie de o dieta adecvata care sa cuprinda alimente bogate in Omega-3. Acest lucru se poate realiza, fie prin consum regulat de peste gras sau de suplimente specifice, obtinute din ficatul de peste.

Suplimentele care contin ulei de peste sunt o sursa bogata de EPA (acid eicosapentanoic) si de DHA (acid docosahexanoic), cele mai importante tipuri de Omega-3.  
Acesti acizi grasi, potrivit cercetarilor, au fost asociati cu multe beneficii, inclusiv cu imbunatatirea activitatii si sanatatii creierului.
DHA indeplineste un rol vital in mentinerea structurii si functionarii creierului, iar acest acid gras este raspunzator pentru aproape 25% din grasimea totala din creier si pentru aproape 90% din acizii grasi Omega-3 care se gasesc in neuroni (celulele nervoase).
Acizii grasi, de tip Omega 3 sunt importanti pentru dezvoltarea creierului inca din perioada intrauterina si mai apoi in perioada imediata, de dupa nastere, intrucat ajuta la maturarea functionarii optime a retinei si a cortexului vizual. De asemenea, acuitatea vizuala si dezvoltarea mintala se pot imbunatatii prin aportul suplimentar de Omega-3.
In urma cercetarilor efectuate in acest domeniu, s-a descoperit ca femeile gravide care au consumat peste sau ulei de peste, au dat nastere unor copii cu scoruri superioare la testele de inteligenta si functia creierului s-a dovedit mult superioara, de timpuriu.

Uleiul de peste este un supliment esential pentru dezvoltarea copiilor.
In afara de faptul ca ajuta la o crestere armonioasa si viguroasa a organismului, studiile din domeniu au scos la iveala faptul ca aceste suplimente au imbunatatit capacitatea de concentrare si performante scolare superioare a copiilor care au luat ulei de peste zilnic, fata de cei care nu le-au inclus in dieta lor. Dezvoltarea creierului la copii a cunoscut in trei luni o dezvoltare echivalenta cu trei ani fara suplimente cu ulei de peste.
 
Uleiul de peste este un supliment esential si pentru varstnici.
Pentru persoanele trecute de 65 de ani, aportul suplimentului Omega-3 devine foarte important, dar trebuie foarte bine monitorizat, tinand cont de afectiunile de care sufera si de tratamentele pe care le urmeaza. O persoana in varsta va decide impreuna cu medicul sub ce forma si in ce cantitate se vor lua suplimentele de Omega-3.
Se stie deja ca pentru un organism trecut de prima tinerete, Omega-3 va incetini procesul de imbatranire a creierului si va stimula activitatea cerebrala. Va intarzia aparitia unor afectiuni cum ar fi dementa. Daca aceste boli sunt deja instalate, consumul de ulei de peste va diminua mult efectele acestei boli.

Persoanele care adopta o dieta saraca in acizi Omega-3 au o masa cerebrala mai mica, iar diferenta fata de persoanele care consuma zilnic ulei de peste, echivaleaza cu doi ani de imbatranire.
 S-a constatat, de asemenea, ca acizii grasi, de tip Omega 3, aflati in uleiul de peste, au efecte antiinflamatoare si pot proteja creierul impotriva degradarii si a imbatranirii.  Pot contribui la imbunatatirea simptomelor depresive bipolare si unipolare.
Exista pareri, sustinute de cercetari stiintifice, ca uleiul de peste consumat cu regularitate poate imbunatati functia creierului la persoanele cu probleme de memorie, incluzand aici si persoanele cu boala Alzheimer. In privinta acestora din urma, cercetarile continua.

Uleiul de peste poate ajuta insa si persoanele sanatoase prin sporirea abilitatilor de gandire, o imbunatatire a memoriei si o accelerare a timpilor de reactionare. Afla mai multe despre Lysi:

Scrie un comentariu