DHA. Ce este si ce beneficii are pentru sanatate?

Deja stim cat de importanti sunt acizi grasi omega 3 pentru sanatatea noastra, dar stim oare cum functioneaza DHA, unul din cei doi principali acizi grasi polinesaturati de tip omega 3?
Cercetarile au dovedit ca acizii grasi polinesaturati DHA,  continuti in uleiul de peste, hranesc intr-adevar creierul si ii cresc functionalitatea. In calitatea lui de constituent major al lipidelor din creier, retina si din tesutul nervos, DHA este vital functionarii normale a acestor tesuturi.  De altfel, cantitati semnificative de DHA se mai gasesc  si in alte membrane celulare, precum cele din tesutul cardiac si din celulele spermei.

DHA joaca un rol vital mai ales in timpul sarcinii, pentru dezvoltarea creierului si a sistemului nervos central al fatului dar si dupa nastere.  
Mai multe studii au confirmat beneficiile acizilor omega-3 in timpul sarcinii, in ceea ce priveste buna dezvoltare a creierului si a retinei fatului. In al treilea trimestru de sarcina, cantitati mari de DHA se acumuleaza in tesutul fetal. Acizii grasi s-au infiltrat cel mai mult in retina si in creier, zone care au fost corelate cu o vedere mai buna si cu o dezvoltare a creierului net superioara.

Un studiu efectuat de catre cercetatorii americani a constatat ca micutii ai caror mame au luat suplimente de DHA in timpul sarcinii au avut abilitati de rezolvare a problemelor semnificativ mai bune, decat cei ai carora nu au luat suplimente de DHA in timpul sarcinii.
Un alt studiu a oferit o evaluare cognitiva a copiilor dupa suplimentarea dietei gravidei cu EPA + DHA , de la 20 saptamani de gestatie pana la nastere, comparativ cu copiii dintr-un grup placebo. Copiii din grupa EPA + DHA au atins scoruri semnificativ mai mari in ceea ce priveste vederea si coordonarea mana-ochi, decat cei din grupul placebo.
Cercetatorii considera ca deficienta de Omega-3 DHA, in timpul acestei perioade de dezvoltare rapida, poate produce daune ireversibile asupra creierului si sistemului nervos, conducand la disfunctionalitati vizuale si la dezvoltare mentala si psihomotorie intarziata a copilului.

Pe masura ce copilul creste, aportul corect al acestor acizi esentiali determina evolutia capacitatii de ascultare, de intelegere si de memorare, de imbogatire a vocabularului, dar si la stabilizarea dispozitiei si combaterea depresiei.
Studiile au aratat ca acei copii care au primit un aport suplimentar de DHA au trecut cu brio testele de inteligenta, mult mai bine decat cei care au avut un deficit de DHA in dieta lor.
Uleiul de peste este un adevarat combustibil pentru creier. El actioneaza in special prin cei doi acizi grasi Omega 3, EPA si DHA, care dupa cum am mai precizat, reprezinta principalii acizi structurali ai creierului si ajuta la mentinerea sanatatii cerebrale, reduc riscurile de atrofie cerebrala si implicit ofera protectie contra bolii Alzheimer.

Acizii grasi Omega-3 nu pot fi produsi de corpul nostru, asadar este esential ca alimentatia noastra sa ne asigure necesarul zilnic.
Ei se regasesc in multe alimente dar, prin prelucrarea, mai ales prin fierbere si prajire, se reduce mult continutul de Omega-3 astfel ca, in general, alimentatia moderna este saraca in aceste substante vitale si devine absolut necesar sa compensam aceasta carenta cu ajutorul suplimentelor nutritive.
Uleiul de peste sustine dezvoltarea, sanatatea si performanta creierului, mai ales la cele 2 extreme al vietii, in perioada de crestere, de la perioada prenatala la sugari si la persoanele in varsta, dar si in cazul adolescentilor si al persoanelor adulte , ferindu-i de depresie, stres si oboseala si stabilizand dispozitia. Citeste mai multe:

Scrie un comentariu