Vitamina D in alimente

Alimentele sunt o sursa secundara de vitamina D si asta deoarece aceasta vitamina se regaseste in mod natural intr-o gama restransa de alimente. Fiind o vitamina liposolubila, ea se gaseste in principal in alimente grase, precum lactatele, unele cereale, grasimea si organele animalelor expuse la soare, ouale (galbenusul, mai exact) gainilor crescute in liberatate (nu la lumina artificiala din crescatorii), pestele salbatic,ce se hraneste cu fitoplancton si unele crustacee.
O atentie deosebita este necesara in cazul vegetarienilor si a veganilor care se expun unui risc major de deficienta de vitamina D
Alimentele bogate in vitamina D, ar trebui consumate cantitati nerealiste pentru a acoperi nevoia organismului sau pentru a compensa lipsa de soare; fiind vorba de alimente bogate in grasimi, ele sunt de cele mai multe ori evitate in dieta zilnica si mai ales in programele de slabire.
Carentele de vitamina D pot conduce la aparitia rahitismului in randul copiilor, la nedezvoltarea completa a oaselor, iar la varsta adulta, favorizeaza riscul de fracturi cauzate de osteoporoza.
Ficatul de cod si implicit Uleiul din ficat de cod, se numara printre cele mai importante surse naturale de vitamina D.
Uleiul din ficat de cod LYSI, este in acelasi timp si o sursa importanta de acizi grasi polinesaturati Omega 3 si s-a demonstrat, de asemenea, ca uleiul din ficat de cod administrat din primii ani de viata ajuta la dezvoltarea creierului, a functiei cognitive si a vederii. Expresia traditionala "Uleiul de peste face copilul destept" este sustinuta astazi de dovezi stiintifice solide.
LYSI - Numarul 1 in lume in productia de Ulei din Ficat de Cod!

Scrie un comentariu