Vitamina D. De unde si de ce?

In sezonul cald, vitamina D este sintetizata de organismul nostru prin expunerea la soare. Ce se intampla in sezonul rece? De unde o putem lua aceasta vitamina si de ce este atat de importanta?

Vitamina D este o vitamina ce se poate produce in organismul nostru din reactia pielii expusa la lumina solara sau se poate procura din unele alimente sau suplimente alimentare. Pentru ca organismul sa produca vitamina D, avem nevoie de cantitatea potrivita de soare, care contine doza necesara de raze UVB doar in perioada aprilie – septembrie, intre 11 dimineata si 3 dupa-amiaza, adica exact cand soarele e mai puternic si total contraindicat de dermatologi. De asemenea, e important ca pielea sa fie in stare naturala, nu spalata sau data cu creme. Oamenii cu pielea mai inchisa la culoare au nevoie de o perioada mai lunga de expunere la soare, in timp ce oamenii cu pielea mai deschisa au nevoie de pana la jumatate din timp.

De ce avem nevoie de vitamina D?
Carenta de vitamina D are un efect direct asupra sanatatii sistemului osos dar si a sistemului imunitar, suprasolicitat oricum de conditiile extreme de mediu si, in special, de frig, deoarece multe dintre celulele implicate in raspunsul imunomodulator al organismului, in lipsa vitaminei D raman in stare latenta.

De unde luam vitamina D in sezolnul rece?
In sezonul rece, expunerea la soare este deficitara si este imposibil pentru organismul nostru sa sintetizeze necesarul zilnic de vitamina D. Exista cateva alimente care au un continut valoros de Vitamina D, precum cerealele integrale, galbenusul de ou, pestele gras, insa impreuna toate acestea nu ne asigura decat un aport de 100 UI de vitamina D, comparativ cu 800 UI, cat este doza zilnica recomandata la nivel european.
Acesta este motivul pentru care, specialistii sustin ca, mai ales in sezonul rece ar fi indicat sa luam suplimente cu ulei din ficat de cod, care sa ne completeze dieta si sa ne asigure necesarul zilnic de vitamina D. Citeste mai departe:

Scrie un comentariu