​Un somn de calitate este un somn mai odihnitor!

In ultimii ani, acizii grasi Omega-3 continuti si in uleiul de peste, au beneficiat de o atentie sporita cand vine vorba despre beneficiile lor asupra somnului.
Desi oamenii de stiinta inca mai au multe de descoperit despre modul in care acizii grasi Omega-3 influenteaza calitatea si cantitatea somnului atat la copii, cat si la adulti, se poate afirma cu toata convingerea ca un consum regulat de peste gras, precum si administrarea zilnica a unor suplimente alimentare cu ulei de peste ofera numeroase avantaje.

Ce ne spune stiinta despre legatura dintre somn si Omega-3? 
Cercetarile sugereaza ca acizii grasi Omega-3 care se gasesc in peste sau in suplimentele alimentare, precum Ulei din ficat de cod Lysi sau Omega-3 Lysi Ulei Pur de Peste, imbunatatesc calitatea somnului, va pot ajuta sa adormiti mai repede si va imbunatatesc performanta in timpul zilei. Un alt motiv pentru a include pestele in regimul alimentar este continutul bogat de vitamina D. Multe tipuri de peste gras sunt, de asemena, surse bune de vitamina D, foarte importanta pentru somn. Dupa cum probabil stiti deja, deficienta de vitamina D este asociata cu tulburari de somn. Iar daca pestele nu este tocmai felul preferat de mancare, din nou suplimentele alimentare sunt cea mai la indemana optiune, dar in ceea ce priveste vitamina D, nu treceti cu vederea cea mai buna sursa, adica soarele.

Acizii DHA stimuleaza melatonina.
Melatonina este un hormon-cheie care faciliteaza somnul. Mai exact, melatonina lucreaza cu ritmurile circadiane ale organismului pentru a-l ajuta sa se pregateasca pentru somn, trimitandu-i semnale ca este timpul sa se odihneasca, ajutandu-va astfel sa va relaxati, diminuand nivelul altor hormoni care stimuleaza vigilenta, reducand temperatura corpului si tensiunea arteriala. Cercetarile arata ca nivelurile scazute de acizi DHA cauzeaza deficienta de melatonina.

Acizii grasi Omega-3 pot fi de mare ajutor pentru persoanele care sufera de apnee obstructiva de somn.
Cercetarile au aratat ca nivelurile scazute de acizi DHA sunt asociate cu o severitate mai mare de apnee obstructiva de somn si ca nivelurile crescute de DHA reduc riscurile de apneea severa. De asemenea, capacitatile antiinflamatorii ale acizilor grasi Omega-3 pot ajuta la imbunatatirea functiei cardiovasculare si la reducerea riscurilor cardiovasculare in randul persoanelor care sufera de apnee obstructiva de somn. Nu uitati ca afectiunile cardiovasculare reprezinta un risc grav asociat apneei obstructive de somn.

Acizii grasi Omega-3 imbunatatesc somnul in timpul sarcinii.
Cercetarile recente au aratat o legatura semnificativa intre nivelurile scazute de DHA si somnul de o calitate slaba in cazul femeilor insarcinate. Se stie deja ca acizii grasi Omega-3 sunt extrem de importanti pentru dezvoltarea fetala, in special pentru dezvoltarea creierului si a sistemului nervos central.

Acizii grasi Omega-3 sunt asociati cu un somn mai bun si in randul copiilor.
Studiile arata ca toti copiii care consuma suplimente alimentare Omega-3 dorm o ora in plus in fiecare noapte, in timp ce bebelusii se trezesc in medie de sapte ori mai putin pe toata durata somnului. Un studiu recent realizat pe copiii cu varste cuprinse intre 9 si 11 ani a constatat ca un consum bogat de acizi grasi Omega-3 conduc la un somn mai lung si mai odihnitor, dar si la un IQ superior.
De la nastere si pana la o varsta mai inaintata, Omega-3 joaca un rol esential in sprijinirea dezvoltarii cognitive si a sanatatii, prevenind declinul cognitiv si bolile neurodegenerative. Afla mai multe:

Scrie un comentariu