​Uleiul din ficat de cod si beneficiile dovedite stiintific

Haideti sa vedem impreuna ce au studiile medicale de spus in privinta consumului de ulei de ficat de cod.
Uleiul din ficat de cod este un supliment alimentar foarte hranitor si este bogat in acizi grasi Omega-3, care prezinta multiple beneficii pentru sanatate – beneficii cu care studiile si cercetarile stiintifice incearca sa tina pasul. 
Pe langa continutul bogat in acizi grasi Omega-3, uleiul de ficat de cod mai contine si vitaminele A si D, ambele oferind multe beneficii pentru starea noastra de sanatate.

Uleiul de ficat de cod reduce inflamatia 
Inflamatia este un proces absolut natural care sustine corpul in lupta sa impotriva infectiilor si in vindecarea leziunilor. Totusi, in multe cazuri, inflamatia ajunge la un nivel scazut, dar se mentine pentru o perioada destul de indelungata. Aceasta afectiune poarta denumirea medicala de inflamatie cronica, care este daunatoare si care poate creste riscul de hipertensiune arteriala si ne poate predispune la numeroase boli, inclusiv boli cardiace. Aici intervine uleiul de ficat de cod deoarece acizii grasi Omega-3 din uleiul de ficat de cod pot reduce inflamatia cronica prin suprimarea proteinelor care o sustin, iar vitaminele A si D, fiind antioxidanti foarte puternici, pot reduce inflamatia prin legarea si neutralizarea radicalilor liberi nocivi. Foarte multe studii efectuate arata ca persoanele care au un deficit de vitamina A si de vitamina D prezinta un risc mai mare de inflamatie cronica.
 
Uleiul de ficat de cod reduce riscul bolilor cardiace
Bolile cardiace reprezinta principala cauza a deceselor la nivel mondial, afectand peste 17,5 milioane de persoane anual. Sute de cercetari arata ca persoanele care mananca in mod regulat peste prezinta un risc mult mai scazut de boli de inima. Acest efect poate fi atribuit continutului de acizi grasi Omega-3, acizi care au grija de sanatatea inimii in mai multe moduri. De exemplu, acizii grasi Omega-3 care se gasesc in uleiul de ficat de cod pot reduce trigliceridele din sange cu 15-30%. Mai apoi, zeci de studii au constatat ca acizii grasi Omega-3 pot modera tensiunea arteriala, in special in randul persoanelor cu hipertensiune arteriala si colesterol ridicat. De asemenea, acizii grasi Omega-3 din uleiul de ficat de cod pot creste nivelul de colesterol HDL, adica colesterolul bun, reducand astfel riscul bolilor de inima. Nu in ultimul rand, studiile au aratat ca uleiul de ficat de cod poate reduce riscul formarii placilor in artere. Acumularile de placa ingusteaza artererele si conduc la atacuri de cord sau accidente vasculare cerebrale.

Uleiul de ficat de cod poate ajuta la tratarea ulcerului si a bolilor de stomac
In cele mai multe cazuri, ulcerul provoaca simptome de greata, durere abdominala  superioara si disconfort. Adesea, ulcerul este cauzat de infectii bacteriene, de fumat, de utilizarea excesiva a medicamentelor antiinflamatorii sau de prea multa aciditate in stomac. Din nou, studiile efectuate arata cu uleiul de ficat de cod, atat in doze mari cat si in doze mici, poate ajuta la tratarea ulcerului, in special ulcerul de stomac si de intestin. Afla mai multe:

Scrie un comentariu