​Uleiul de peste Omega-3 sustine sanatatea inimii

ACIZII GRASI OMEGA-3 sunt considerati esentiali deoarece organismul uman nu-i poate sintetiza si, de aceea, trebuie furnizati organismului prin hrana.
Ei pot fi gasiti in pestele gras oceanic, in algele marine, in unele plante si seminte si in uleiul de peste, ca suplimente alimentare. Acesti acizi joaca un rol important in functionarea creierului si a inimii, reduc inflamatiile si pot ameliora simptomele multor boli cronice.

S-a observat ca, incidenta bolilor de inima este mai scazuta la populatiile care au un consum scazut de grasimi saturate si bogat in grasimi nesaturate, din gama de acizi grasi Omega-3.
Conform evidentelor clinice, acizii grasi Omega-3 ajuta la reducerea factorilor de risc pentru problemele cardiace, scazand valorile mari ale colesterolului si presiunea sangelui. Uleiul de peste, datorita continutului bogat de Omega-3, scade nivelul de trigliceride, reducand riscul atacurilor de cord si ale atacurilor cerebrale, reduc aritmiile si riscul de ateroscleroza, prin incetinirea colmatarii arterelor, reduce colesterolul rau (LDL) si imbunatateste circulatia cardiovasculara. 
Studii despre Omega-3 si riscul de boala cardiaca au condus si la introducerea Indicelui Omega-3 (definit in 2004 ca procentul de Omega- 3 EPA + DHA in lipidele din sange) pentru evaluarea riscului de moartea subita cardiaca (SCD) si alte evenimente adverse cardiace majore.  
Riscul SCD este o problema de sanatate majora, care duce la cca 15% din toate decesele din tarile occidentale. Un Indice Omega-3 >8% e pus in legatura directa cu prelungirea vietii si reducerea evenimentelor adverse cardiace majore, cum ar fi SCD. Un consum de 1 g de Omega-3 pe zi are un efect protector pentru inima, conform FDA, fiind, uneori, mai benefic decat consumul de aspirina.

Studii epidemiologice au aratat ca eschimosii, care mananca cantitati foarte mari de carne si grasime  animala, nu au colesterolul marit.
Ei consuma foarte multe grasimi Omega-3, care cresc nivelul  colesterolului bun, ii protejeaza de bolile cardiovasculare si nu se imbolnavesc niciodata de artroza. Pe de alta parte, cand se muta in orasele albilor si trec la dieta "occidentala", eschimosii dezvolta toate bolile cardiovasculare (BCV) ale albilor. Totodata, trebuie subliniat ca acizii grasi Omega-3 sunt constituentii principali ai creierului, avand un rol foarte important pentru performanta acestuia - memorie, atentie, stabilitate, concentrare etc., hrana buna pentru inima fiind buna si pentru creier. Ei pot sa amelioreze simptomele depresiei, schizofreniei, deficitului de atentie/ADHD, determina marirea puterii de concentrare. O explicatie este faptul ca uleiul de peste poate contribui la invingerea radicalilor liberi care distrug celulele cerebrale, reduc reactiile imunitare care declanseaza inflamarea, daunatoare pentru celule, schimba comportamentul neurotransmitatorilor si modifica structurile fizice de baza ale celulelor. Membrana celulara este cu atat mai flexibila cu cat continutul de Omega-3 e mai mare.

Acidul DHA constituie materialul de constructie pentru centrele sinaptice de comunicatii.
Copiii care nu au la dispozitie destul Omega-3 de la mama in perioada prenatala au riscul de a dezvolta probleme de vedere si nervoase. De aceea, mamicile insarcinate au nevoie de Omega-3 in sarcina, dar si in alaptare.

Este foarte important sa existe un echilibru in alimentatie intre acizii grasi Omega-3 si Omega-6, raportul ideal fiind de 1:1.
Acizii Omega-3 reduc procesele inflamatorii, pe cand cei Omega-6 au tendinta de a le creste. Dieta moderna contine un consum de 14-25 ori mai mare Omega-6 decat Omega-3, ceea ce duce la un risc crescut de BCV. Pentru a avea efect , suplimentele alimentare Omega-3 trebuie sa fie pure, eficiente, recunoscute traditional, de o calitate incontestabila, precum uleiurile de peste LYSI Islanda, originalul Omega-3.
Un consum adecvat de Omega-3 are efecte importante de ameliorare a artritei reumatoide (durerile articulare, ”intepeneala” de dimineata) – ceea ce poate diminua cantitatea de medicamente antiinflamatorii utilizate, fara a elimina boala, dar si colita  ulceroasa/inflamatia intestinelor, astm, boli de piele(eczeme, psoriazisul etc), degenerare maculara, dureri menstruale, cancer de colon, mamar, de prostata etc.

Societatea Europeana de Cardiologie Impreuna cu Asociatia Europeana pentru Preventie si Recuperare Cardiovasculara au stabilit ca bolile cardiovasculare (BCV) reprezinta principala cauza de deces prematur in Europa, fiind o cauza importanta de invaliditate si de costuri mari in sistemul sanitar.
BCV se coreleaza strans cu stilul de viata si s-a demonstrat ca modificarea factorilor de risc reduce mortalitatea prin BCV. In 2000, BCV au reprezentat cauza direct a peste 4 milioane de decese in Europa, adica 43% din toate decesele, de orice cauza la barbati si 55% la femei, iar costul total estimat al BCV in tarile UE a fost de 168757 milioane €, in anul 2003.
Proiectul European de Initiativa pentru Accident Vascular Cerebral a definit minimul de masuri necesare pentru sanatatea cardiovasculara:
• Evitarea tutunului;
• Activitate fizica adecvata (minimum 30 de minute pe zi);
• Alegerea unei alimentatii sanatoase cu un consum scazut de grasimi saturate si bogat in grasimi nesaturate, Omega-3.
• Tensiunea arteriala /TA sub 140/90 mmHg;
• Colesterol total sub 5 mmol/l (~ 200mg/dl).

Scrie un comentariu