​Uleiul de peste ne ajuta sa avem o memorie mai buna?

Sunt milioane de mituri despre mancare in intreaga lume, dar parca cele mai multe mituri si zvonuri s-au concentrat in jurul pestelui si fructelor de mare.
Nu putini sunt cei care se intreaba daca ar trebui sa cumpere doar peste proaspat si niciodata inghetat. Mai sunt tot felul de zvonuri conform carora consumul de peste ne-ar putea imbunatati memoria. Similar cu consumul de morcovi care ne ajuta sa avem o vedere excelenta. Totusi, in multe zvonuri exista si un sambure de adevar sau macar putina logica, asa ca in randurile urmatoare vom vedea cat de adevarat este ca daca vom consuma peste vom avea o memorie buna pana la adanci batraneti. 

In urma cu cativa zeci de ani, cercetatorii au descoperit ca anumite specii de peste au niveluri favorabile de Omega-3, iar de aici s-a conturat ideea ca pestele si fructele de mare pot contribui la o memorie mai buna.
Acizii grasi esentiali Omega-3 sunt apreciati pentru efectele lor pozitive asupra tensiunii arteriale, asupra sanatatii creierului si inimii, precum si asupra dezvoltarii si intretinerii creierului. Inca din anii 1990 si chiar la inceputul anilor 2000, s-au efectuat mai multe teste pentru a se constata daca acizii grasi Omega-3 au efecte directe si pozitive asupra memoriei. Inainte sa ajungem la rezultate, haideti sa discutam despre stiinta din spatele acestei presupuneri.

Care este legatura dintre Omega-3 si memorie?
In cadrul unui studiu efectuat in anul 2006, cercetatorii au descoperit ca acidul docosahexaenoic Omega-3 (DHA) se dezvolta in creier atunci cand fatul creste in pantecele mamei. Tot in acea perioada, s-a constatat ca animalele insarcinate care au beneficiat de o dieta bogata in DHA au avut pui cu mult mai dezvoltati mental decat animalele cu o dieta scazuta in DHA. Cand vine vorba despre oameni, s-a observat ca nivelul scazut de Omega-3 este asociat cu pierderile de memorie si cu boala Alzheimer. Asta inseamna ca lipsa acizilor grasi Omega-3 atat inainte, cat si in timpul sarcinii ar putea avea un efect negativ asupra dezvoltarii creierului bebelusului.

Femeile insarcinate sunt indemnate sa consume suplimente de Omega-3, asa cum sunt suplimentele Lysi Omega-3 sub forma de capsule, pe langa vitaminele obligatorii in timpul sarcinii.
De asemenea, consumul de peste in mod regulat poate avea beneficii pe termen lung pentru sanatatea mintala a unei persoane, deoarece studiile arata ca persoanele care mananca peste au adesea niveluri mai mari de materie cenusie in zonele din creier asociate cu memoria si abilitatile cognitive.

Fie ca ajuta sau nu memoria, pentru un regim alimentar echilibrat este necesar sa consumam o cantitate adecvata de acizi grasi polinesaturati.
Doar cu ajutorul acestor acizi, putem sa ne intretinem in forma excelenta creierul si corpul, asa ca este indicat sa consumam peste de cel putin doua ori pe saptamana. Trebuie luat in considerare si faptul ca multe specii de peste contin metale grele si mercur, asa ca femeile insarcinate, cele care alapteaza si copilasii ar trebui sa consume doar suplimente Omega-3 care contin o cantitate adecvata de DHA si EPA si doar peste despre care se stie ca nu contine mercur, cum ar fi pastravul, crapul si somonul. Afla mai multe!

Scrie un comentariu