​Totul despre EPA – efecte si beneficii pentru sanatate!

EPA este unul dintre cei mai importanti acizi grasi din familia Omega-3 si se gaseste in pestele gras sau in uleiul de peste.
In corpul nostru acizii Omega-3 exercita nenumarate roluri, fiecare dintre ele pornind de la o clasa de substante numite eicosanoizi, pe care organismul ii produce pornind de la EPA si care pot influenta si regla procese fiziologice fundamentale, precum dezvoltarea si diviziunea celulelor, activitatea hormonala, reglarea inflamatiei, a sistemului imunitar, a circulatiei si a coagularii sangelui.

EPA are efecte benefice in principal asupra sistemului cardiovascular: 
-    descreste tendinta de coagulare a sangelui
-    reduce aritmiile, stabilizand ritmul inimii
-    are efect antitrombotic
-    reduce depunerea de placii ateromatoase 
-    are efecte antiinflamtoare datorita eicosanoizilor care slabesc efectul inflamator al hormonilor lipizi
-    descreste nivelul “colesterolului rau” LDL si creste nivelul “colesterolului bun" HDL
-    descreste nivelul trigliceridelor (TG).

Tot datorita eicosanoizilor derivati, EPA poate modula procesele inflamatorii, aducand beneficii  in prevenirea anumitor afectiuni cardiace si, de asemenea, in tratamentul artritei, al afectiunilor intestinale inflamatorii sau chiar tratamentul unul boli grave precum Alzheimer, epilepsie ori artrita reumatoida, unde s-a observat ameliorarea durerilor articulare si a „intepenerii” matinale.

De asemenea, EPA descreste numarul de lipide, descreste numarul detrigliceridelor(TG) si creste HDL(colesterolul bun).
In plus, EPA are efect antitrombotic, descreste tendinta de coagulare a sangelui, reduce aritmiile, previne aritmiile periculoase, stabilizeaza ritmul inimii, are efecte antiinflamtoare datorita eicosanoizilor si slabeste efectul inflamator al hormonilor lipizi.

Dr. Barry Sears, unul dintre cei mai importanti experti in acizii grasi omega 3, fondator si presedinte al Zone Labs, a declarat: “Femeile insarcinate au fost intotdeauna indemnate sa consume peste, nu numai pentru ca ar fi excelent pentru dezvoltarea creierului fatului, dar si pentru ca actioneaza si asupra lor”, a declarat medicul.    

Pestele si Uleiul de peste reprezinta o sursa naturala bogata de acizi grasi Omega-3 EPA si DHA.
Atentie insa la calitatea pestelui, care nu poate fi purificat, dar si a suplimentelor - ele trebuie sa fie naturale, pure, de calitate premium, precum uleiurile de peste LYSI! Citeste mai multe

Scrie un comentariu