​Surse de acizi Omega 3! Cum o alegem pe cea mai eficienta ?

Ce sunt acizii grasi Omega-3?
Acizii grasi esentiali Omega 3 fac parte din categoria grasimilor polinesaturate (PUFAs) si sunt considerati a fi nutrienti esentiali, absolut necesari supravietuirii organismului. Insa organismul uman nu-i poate produce iar acestia trebuie furnizati prin intermediul alimentelor si/sau suplimentelor alimentare. Exista de fapt 11 tipuri diferite de acizi grasi Omega 3. Dar cei mai importanti sunt in numar de trei: Acidul alfa-linolenic (ALA), Acidul eicosapentaenoic (EPA) si Acidul docosahexaenoic (DHA).  

Care este diferenta intre ALA, EPA si DHA? 
Corpul nostru poate transforma acidul alfa-linoleic (ALA) in acizi esentiali EPA si DHA, dar acest proces este putin eficient, iar odata cu inaintarea in varsta, eficienta acestuia scade si mai mult. De aceea, este necesar sa consumam alimente bogate in acizi grasi esentiali Omega 3 si, eventual, suplimente alimentare cu Omega 3.

Ce surse de acizi Omega 3 avem la indemana?
 Alimentele bogate in acizi grasi esentiali EPA si DHA sunt: sardinele, macroul, heringul, somonul salbatic, tonul, pastravul, crevetii, scoicile. Alimente bogate in acizi grasi esentiali ALA sunt: uleiul de in, uleiul de masline, uleiul de rapita, uleiul de soia.  

Cum alegem cea mai eficienta sursa de acizi Omega 3?
Desi pestele este o sursa excelenta de acizi Omega 3 (Asociatia Americana a Inimii recomanda consumul de peste, ȋn special peste gras, de cel putin doua ori pe saptamana), trebuie sa acordam o atentie sporita calitatii pestelui consumat. Acesta nu poate fi purificat iar din cauza poluarii, riscul de contaminare cu mercur este crescut, putand cauza probleme neurologice. De asemenea, tinand cont ca prin prelucrare termica pestele pierde o mare parte din continutul de Omega 3, devine evidenta recomandarea specialistilor privind cresterea aportului de Omega 3 cu ajutorul suplimentelor alimentare pure, de calitate premium, de la brand-uri de incredere

Cum alegem cel mai bun supliment cu acizi Omega 3?
Oferta de suplimente alimentare cu Omega 3 este foarte variata in prezent. Forma lichida ulei de ficat de cod este recomandata datorita cantitatii mari de acizi grasi Omega 3 naturali, in stare pura, cu o concentratie de EPA si DHA mult mai mare decat cea regasita in capsule. Pentru a avea garantia calitatii, asigurati-va ca materia prima (pestele din care provine uleiul) este de calitate. Locul de provenienta al pestelui este important, intrucat nivelul de toxine si de impuritati din apele din care este pescuit influenteaza calitatea produsului final. Este de preferat ca pestele sa provina din ape reci, nordice (cele mai curate ape reci de pe glob). Citeste mail multe:

Scrie un comentariu