Somnul copiilor si uleiul de peste

Si copiii pot avea probleme de somn ce sunt asociate cu o stare de sanatate precara si cu probleme de comportament si cognitive.
Somnul este esential pentru starea generala de sanatate a copiilor, iar lipsa unui somn bun poate duce la deteriorarea sanatatii, a functionarii cognitive si emotionale, la deficit de atentie si tulburari de hiperactivitate (ADHD).
Un studiu randomizat, controlat pe un esantion de copii sanatosi, cu varsta cuprinsa intre 7 si 9 ani, din scoli din Marea Britanie, a urmarit legatura dintre concentratiile de acizi grasi Omega-3 din sange si problemele de somn ale acestor copii.
Ei au fost evaluati obiectiv, pe baza unor chestionare de evaluare a obiceiurilor de somn (numar de treziri pe noapte, durata somnului, etc) si s-a observat ca in circa 40% din cazuri, copiii avau probleme clinice de somn. 

Tratamentul a constat in suplimentarea dietei cu acizi grasi Omega-3, iar efectele au fost incurajatoare: in medie, cu 7 episoade de trezire mai putine, in timpul noptii si cresterea cu 58 de minute a duratei de somn pe noapte.

Importanta acizilor grasi polinesaturati pentru initierea si mentinerea unui somn de calitate sunt cunoscute de mult timp.
Din studiile efectuate asupra efectelor acizilor grasi polinesaturati, a rezultat ca acizi Omega-3 sunt mai eficienti in cazul tulburarilor de somn. Dovezile arata ca un consum adecvat de acizi grasi Omega-3 sunt asociate cu mai putine probleme de somn la copii, dar si la adulti si copii cu tulburari de hiperactivitate.

De asemenea, printre efectele benefice ale acizilor grasi Omega-3 din uleiul de peste putem enumera urmatoarele:
  • Sustin dezvoltarea si functionarea normala a creierului si a functiei cognitive
  • Stabilizeaza dispozitia si reduc manifestarile extreme
  • Imbunatatesc vederea, memoria, concentrarea si implicit procesul de invatare.
  • Sustin dezvoltarea normala, viguroasa a sistemului osos
  • Stimuleaza sistemul imunitar

Scrie un comentariu