Sarcina si nevoia de acizi grasi Omega 3

EPA si DHA, cei mai importanti acizi grasi Omega 3 sunt esentiali sanatatii si bunei funcionari a organismului uman
Cartile de specialitate, dar si medicii au subliniat intotdeauna faptul ca o gravida trebuie sa includa in meniul ei alimente calorice si proteine suficiente pentru a mentine sarcina sanatoasa. In ultimii ani, insa, acestia au sustinut ca si acizii grasi omega 3 sunt foarte importanti, mai ales pe perioada celor noua luni de sarcina. Acest lucru se datoreaza, partial, faptului ca suplimentarea cu EPA si DHA in timpul sarcinii a fost asociata cu mai multe beneficii atat pentru mama cat si pentru sugar. In timpul sarcinii, placenta transfera nutrienti, inclusiv DHA, de la mama la fat. Cantitatea de acid gras omega-3 la fat este corelata cu cantitatea ingerata de mama, motiv pentru care este esential ca gravida sa aiba o nutritie adecvata in acest sens.

Acizii grasi EPA si DHA sustin dezvoltarea creierului si a retinei 
Mai multe studii au confirmat beneficiile acizilor omega-3 in timpul sarcinii, in ceea ce priveste buna dezvoltare a creierului si a retinei fatului. Dintre cei doi acizi grasi omega-3 EPA si DHA, DHA este cel mai important pentru functionarea corecta a membranei celulare si este vital pentru dezvoltarea creierului fetal si a retinei. In al treilea trimestru de sarcina, cantitati mari de DHA se acumuleaza in tesutul fetal. Acizii grasi s-au infiltrat cel mai mult in retina si in creier, zone care au fost corelate cu o vedere mai buna si cu o dezvoltare a creierului net superioara. Un studiu efectuat de catre cercetatorii americani a constatat ca micutii ai caror mame au luat suplimente de DHA in timpul sarcinii au avut abilitati de rezolvare a problemelor semnificativ mai bune, decat cei ai carora nu au luat suplimente de DHA in timpul sarcinii. Un alt studiu a oferit o evaluare cognitiva a copiilor dupa suplimentarea dietei gravidei cu EPA + DHA , de la 20 saptamani de gestatie pana la nastere, comparativ cu copiii dintr-un grup placebo. Copiii din grupa EPA + DHA au atins scoruri semnificativ mai mari in ceea ce priveste vederea si coordonarea mana-ochi, decat cei din grupul placebo.

Acizii grasi EPA si DHA reduc riscul de nastere prematura
De asemenea, studiile clinice au asociat suplimentarea dietei din timpul sarcinii cu EPA si DHA,  cu o perioada de gestatie mai lunga, pana la 40 de saptamani. Perioada de gestatie este foarte importanta, deoarece prematuritatea este cauza diferitelor boli infantile si poate duce la moarte. Nasterea prematura este un factor care sta la baza a 85% dintre decesele sugarilor, care s-au dezvoltat normal pana la un anumit punct. Un mecanism prin care EPA si DHA reduc incidenta nasterii premature se face prin scaderea prostaglandinei E2 si  a productiei de prostaglandina F2α, prin urmare, reducerea inflamatiei in interiorul uterului, care ar putea fi asociata cu travaliul prematur. Mai multe studii au investigat aportul EPA si DHA in timpul sarcinii si corelarea cu gestatie mai lunga. Concluziile au fost ca suplimentarea cu EPA + DHA in timpul sarcinii a dus la o nastere la termen.

EPA si DHA reduc riscul de aparitie a alergiilor la copii. Citeste mai departe:

Scrie un comentariu