​Este important raportul dintre Omega 3 si Omega 6?

Se vorbeste foarte mult de importanta acizilor grasi Omega 3 in mentinerea unei stari de sanatate optime si prea putin despre raportul ideal de Omega 3 – Omega 6.
In realitate, este foarte important sa mentii un echilibru intre cele doua tipuri de acizi grasi decat sa ii asiguri organismului tau cantitatea necesara de Omega 3.
Cercetarile antropologice releva faptul ca stramosii nostri nu au suferit de bolile inflamatorii care astazi sunt atat de frecvente, cum ar fi afectiunile cardiovasculare, cancerul sau diabetul, iar acest lucru se datoreaza alimentatiei sanatoase si a unui raport optim intre Omega 6 si Omega 3 (3:1).  

Odata cu trecerea timpului si cu dezvoltarea industriei alimentare, acest raport s-a schimbat drastic, mai exact, consumul de Omega 6 a crescut considerabil in timp ce consumul de Omega 3 a scazut.
Ceea ce trebuie sa retii este faptul ca acizii grasi Omega 3 au un efect anti-inflamator, in timp ce acizii grasi Omega 6 au un efect pro-inflamator. Cu alte cuvinte, cu cat consumi mai mult Omega 6 si mai putin Omega 3, te poti confrunta cu inflamatii in exces care de fapt sunt si cauza aparitiei bolilor grave.

Raportul ideal dintre acizii grasi Omega 6 si acizii grasi Omega 3 este de 5:1 sau 3:1.
Persoanele care au o alimentatie haotica si nesanatoasa, care consuma foarte mult fast-food pot ajunge la un dezechilibru foarte mare intre Omega 6 si Omega 3, uneori raportul situandu-se chiar si la 30:1. Acest lucru se observa si din rata in crestere a imbolnavirilor de cancer, boli cardiovasculare sau diabet si din numarul de decese anuale cauzate de aceste boli.
Dupa cum spuneam la inceput, degeaba ii asiguri organismului tau doza necesara de Omega 3, daca adopti o dieta nesanatoasa care iti aduce un aport mare de Omega 6 si declanseaza un dezechilibru la nivelul organismului.

Poti lua cantitatea necesara de Omega 3 din surse alimentare precum legumele verzi, semintele, uleiul de rapita, nucile si nu in ultimul rand pestele oceanic gras cum ar fi somonul.
Este de preferat sa iti iei doza zilnica de Omega 3 din surse alimentare sau din suplimente, insa, ai grija sa nu exagerezi cu pestele deoarece acesta poate contine mercur. Afla mai multe: 

Scrie un comentariu