“Dieta pentru MINTE” ,un instrument util in obtinerea si mentinerea sanatatii creierului

“Dieta pentru MINTE” protejeaza impotriva declinului cognitiv, in cazul supravietuitorilor unui accident vascular cerebral
Un regim alimentar creat de cercetatorii de la Rush University Medical Center, poate reduce semnificativ declinul cognitiv in cazul supravietuitorilor unui accident vascular cerebral,  este concluzia unui studiu  prezentat de Asociatia Americana de Accidente Vascular-Cerebrale, in cadrul  Conferintei Internationale ce a vut loc in data de 25 ianuarie 2018, la Los Angeles.
Concluziile sunt importante, deoarece supravietuitorii unui accident vascular cerebral sunt de doua ori mai susceptibili de a dezvolta dementa, in comparatie cu populatia fara astfel de antecedente. 
Dieta, cunoscuta sub denumirea de “Dieta pentru MINTE”, este pe scurt, un hibrid intre dieta Mediteraneana si dieta DASH (Abordari Dietetice pentru Oprirea Hipertensiunii). Ambele au fost concepute pentru a reduce riscul de afectiuni cardiovasculare, precum hipertensiunea arteriala, infarctul miocardic si accidentul vascular cerebral.

"In Dieta pentru MINTE, sunt incluse alimente care promoveaza sanatatea creierului, precum legumele, fructele, pestele si uleiul de masline", a spus Dr. Laurel J. Cherian, neurolog vascular si profesor asistent in Departamentul de Stiinte neurologice al Rush University Medical Center, autorul principal al studiului, care a fost finantat de National Institute of Aging . "Am descoperit ca acesta dieta are potentialul de a diminua declinul cognitiv in cazul supravietuitorilor unui accident vascular cerebral."
Co-autorul studiului Martha Clare Morris, nutritionist epidemiolog la Rush University Medical Center si colegii ei au dezvoltat “Dieta pentru MINTE” bazata pe informatii obtinute in ani de cercetare, despre ce alimente si nutrienti au efecte bune si rele, asupra functionarii creierului. Dieta a fost asociata cu un risc redus de Alzheimer si declin cognitiv, la seniorii care urmau la recomandarile sale.

“Dieta pentru MINTE” are 15 componente: 10 “grupe de alimente sanatoase pentru creier " si 5 “grupe nesanatoase - carnea rosie, untul, branza, produsele de patiserie si dulciurile, sau produsele de tip fast-food. Pentru a urma si beneficia de efectele aceastei diete, o persoana trebuie sa manance cel putin trei portii de cereale integrale pe saptamana, legume cu frunze verzi si oricare alte legume in fiecare zi, impreuna cu un pahar de vin. In majoritatea zilelor se pot consuma fructe cu coaja lemnoasa. Se recomanda carne de pasare si fructe de padure  de cel putin doua ori pe saptamana si cel putin o data pe saptamana de peste.

Dieta impune, de asemenea, limitarea aportului de alimente nesanatoase: limitarea la mai putin de o lingurita si jumatate de unt pe zi, mai putin de cinci portii pe saptamana de dulciuri si produse de patiserie, si mai putin de o portie pe saptamana de branza grasa, prajeli sau produse fast-food.
Din 2004 pana in 2017, in cadrul proiectului Rush “Memorie si Imbatranire”,  s-a studiat declinul cognitiv (declinul in capacitatea de a memora, gandi si argumenta) a 106 participanti, care au avut antecedente de accident vascular cerebral.
Studiile au descoperit ca acidul folic, vitamina E, acizi grasi omega-3, carotenoizii si flavonoidele sunt asociate cu o rata mult mai lenta de declin cognitiv, in timp ce substante cum ar fi grasimile saturate si hidrogenate au fost asociate cu dementa.
"Dieta mediteraneana si dieta DASH s-au dovedit a oferi protectie impotriva bolii coronariene si a accidentului vascular cerebral, dar, se pare ca nutritionistii au subliniat ca “Dieta pentru MINTE” poate fi si mai eficienta pentru mentinerea sanatatii creierului si si a functiei cognitive"
"Studiul nostru sugereaza ca, daca alegem alimentele corecte, am putea proteja supravietuitorii unui accident vascular cerebral, de declinul cognitiv. " Desi acesta este un studiu preliminar, speram ca va fi confirmat de alte studii, insa, pentru moment, exista suficiente informatii pentru a incuraja pacientii cu accident vascular cerebral, sa priveasca dieta ca pe un instrument util in obtinerea si mentinerea sanatatii creierului."
 
Sursa: Rush University Medical Center 
data: 26 ianuarie 2018

Scrie un comentariu