Nu toate grasimile sunt rele! ​Ce sunt grasimile sanatoase, unde le gasim si de ce este necesar sa le consumam?

Grasimile sanatoase sunt acele grasimi cunoscute sub denumirile de grasimi mononesaturate si grasimi polinesaturate, iar specialistii ne incurajeaza sa inlocuim grasimile saturate cu aceste tipuri de grasimi.
Cand vorbim despre grasimile polinesaturate, trebuie mentionat faptul ca ele contin acizi grasi Omega-3 si Omega-6. Studii stiintifice recente arata ca uleiurile vegetale polinesaturate au scazut riscul de boli cardiovasculare cu 30%. Acest rezultat este comparabil cu situatia in care un pacient isi administreaza medicamente de tip statine cu rol de scadere a colesterolului. Din pacate, unele persoane au mostenit gene care cresc nivelul colesterolului intr-un ritm foarte rapid. Chiar daca aceste gene nu pot fi schimbate, statinele nu ar trebui sa fie singura modalitate de protectie impotriva bolilor de inima.

Ce functii indeplinesc grasimile sanatoase si unde le gasim? 
Pe de o parte, grasimile polinesaturate si mononesaturate scad riscul de boli cardiovasculare si reduc nivelul de colesterol rau, iar pe de alta parte, furnizeaza acizi grasi esentiali pe care organismul nu ii poate produce pe cont propriu. Gasim grasimi mononesaturate in ulei de masline, ulei de rapita, unt de arahide si avocado, in timp ce grasimile polinesaturate se gasesc in ulei de peste, ulei de porumb, ulei de sofran, nuci, seminte de in si seminte de floarea-soarelui.

La randul lor, acizii grasi esentiali Omega-3 contribuie la mentinerea optima a functiei cerebrale, la scaderea inflamatiei si, de asemenea, pot reduce simptomele depresiei, dementei si artritei.
Acizii grasi Omega-3 se gasesc in uleiurile de peste, in seminte si nuci. Acesti acizi sunt de trei feluri, si anume DHA – acid docosahexaenoic, EPA – acid eicosapentaenoic si ALA – acid alfa-linolenic.
Acizii grasi DHA si EPA se gasesc in ulei de peste, in pesti precum macrou, pastrav, hering, somon, ton si hamsii, in timp ce acizii ALA se gasesc in uleiuri vegetale, in seminte de in, in seminte de chia, nuci si legume cu frunze de culoare verde inchis. Pestele este considerat a fi cea mai buna sursa de acizi grasi Omega-3, iar specialistii ne recomanda sa consumam cel putin 300 de grame de peste pe saptamana pentru a preveni ateroscleroza si alte afectiuni severe. Daca nu va incanta preparatele pe baza de peste sau fructe de mare sau daca nu aveti timp sa gatiti cu regularitate peste, atunci suplimentele cu ulei de peste pur, precum cele de la Lysi Islanda, reprezinta alternativa cea mai la indemana.

Pentru copii, este foarte eficient uleiul din ficat de cod cu aroma de lamaie si menta care ofera o cantitate corespunzatoare de acizi grasi Omega-3 si care se administreaza cu usurinta, in timp ce adultii pot beneficia de proprietatile acizilor grasi Omega-3 administrandu-si capsule din ulei de ficat de cod Lysi.
Nu trebuie omisi din acizii grasi Omega-6, caci acestia sunt necesari pentru o piele sanatoasa, pentru cresterea parului, pentru mentinerea sanatatii oaselor, dar si pentru reglarea metabolismului si sistemului reproducator. Gasim acizi grasi Omega-6 in uleiuri vegetale, cum ar fi ulei de floarea-soarelui, de sofran, de porumb si soia, dar si in nuci si seminte.
 
Dieta mediteraneana, despre care se stie ca este cea mai sanatoasa si ca incurajeaza longevitatea, sustine consumul echilibrat de acizi Omega-3 si Omega-6.
Aceasta dieta presupune consumul de peste salbatic capturat de cel putin doua ori pe saptamana si limiteaza consumul de carne rosie la doar cateva portii pe luna. De asemenea, dieta mediteraneana pune accentul pe consumul de legume si fructe proaspete, nuci, seminte si cereale integrale, incurajand gatitul cu ulei de masline extravirgin, ierburi si condimente.

Grasimile sanatoase ne ofera energie, sustin dezvoltarea celulelor, protejeaza organele si ne mentin corpul cald. Acizii grasi esentiali sunt necesari pentru absorbtia vitaminelor A, D, E si K solubile in grasimi si, totodata, ajuta la producerea hormonilor. Citeste mai departe:

Scrie un comentariu