Acizii Omega 3 – Aliatul impotriva ficatului gras!

Acizii grasi omega 3 sunt un adevarat izvor de sanatate, chiar si atunci cand vorbim despre buna functionare a ficatului si protejarea acestuia.
Ficatul este un organ multitasking, avand capacitatea de a efectua, intr-o zecime de secunda, cateva sute de transformari chimice simultan. 

Ce este ficatul gras?
Ficatul gras, in termeni medicali – steatoza hepatica – este numele dat unei boli care se manifesta prin acumularea de grasime la nivelul ficatului.
Odata cu cresterea valorilor unor enzime hepatice numite transaminaze, apar inflamatiile, iar boala  capata denumirea de steatohepatita, putand progresa, treptat, degenerand in ciroza sau chiar cancer (hepatocarcinom).

Exista 2 tipuri ale bolii: steatoza alcoolica si steatoza nealcoolica.
Principalele cauze ale acestei boli pot fi, pe de o parte, consumul de alcool, iar pe de alta parte, boala este asociata cu obezitatea, diabetul zaharat si intoleranta la glucoza, sau cu dislipidemia – modificarea, in exces sau in deficit, a concentratiei lipidelor sangvine.

Care sunt simptomele pe care le acuza suferinzii de ficat gras?
In majoritatea cazurilor, cand boala ficatului gras este abia la inceput, pacientii nu prezinta simptome. Uneori insa, pot simti:
  • Oboseala;
  • Slabiciune;
  • Durere subcostala dreapta.
Cum poate deveni omega 3 un aliat impotriva ficatului gras?
Cercetarile efectuate in ultimii ani au demonstrat ca exista o legatura directa intre acizii grasi omega 3 si imbunatatirea starii ficatului. Astfel, meniurile bogate in omega 3 sau administrarea suplimentelor bogate in omega 3, precum ar fi uleiul de peste, pot contribui activ la reducerea simptomelor care se manifesta in cazul steatozei nealcoolice, reducand considerabil acumularea de grasime in ficat.
Totodata, cercetatori spanioli afirma ca dietele bogate in acizi grasi omega 3 pot proteja ficatul de daunele cauzate de obezitate. Joan Claria, profesor la Universitatea din Barcelona, a declarat ca anumite proteine si substante derivate din acizii grasi omega 3 pot reduce complicatiile hepatice precum steatoza hepatica (ficatul gras). Citeste mai mult:

Scrie un comentariu