Vitamina D, de ce si de unde?

Vitamina D, de ce si de unde?

Vitamina D – este o vitamina ce se poate produce in organismul nostru din reactia pielii expusa la lumina solara, sau se poate procura din unele alimente sau suplimente alimentare. 
Pentru ca organismul sa produca vitamina D, avem nevoie de cantitatea potrivita de soare, care contine doza necesara de raze UVB doar in perioada aprilie – septembrie, intre 11 dimineata si 3 dupa-amiaza, adica exact cand soarele e mai puternic si total contraindicat de dermatologi. 
De asemenea, e important ca pielea sa fie in stare naturala, nu spalata sau opacizata cu creme.
Oamenii cu pielea mai inchisa la culoare au nevoie de o perioada mai lunga de expunere la soare, in timp ce oamenii cu pielea mai deschisa au nevoie de pana la jumatate din timp. 
Dupa cum este usor sa intuim, in sezonul rece, expunerea la soare este dificitara si este imposibil pentru organismul nostru sa sintetizeze necesarul zilnic de vitamina D.
Carenta de vitamina D are un efect direct asupra sistemului imunitar, suprasolicitat oricum de conditiile extreme de mediu si in special de frig, deoarece multe dintre celulele implicate in raspunsul imunomodulator al organismului, in lipsa vitaminei D raman in stare latenta.
Exista si cateva alimente care au un continut valoros de Vitamina D, precum cerealele integrale, galbenusul de ou, pestele gras uleiul de peste, insa impreuna toate acestea nu ne asigura decat un aport de 100 UI de vitamina D, comparativ cu 800 UI, cat este doza zilnica recomantata la nivel european.
Specialistii au dreptate cand ne recomanda ca, mai ales in sezonul rece, sa luam suplimente alimentare cu Ulei din ficat de cod, care sa ne completeze dieta si sa ne asigure necesarul zilnic de vitamina D.

LYSI – Cel mai mare producator de ULEI DIN FICAT DE COD la nivel mondial!

Scrie un comentariu