Noutati despre beneficiile acizilor grasi omega 3 pentru sistemul cardiovascular

Studii recente efectuate in Statele Unite au concluzionat ca acizii grasi omega-3 din peste si din suplimentele alimentare contribuie la reducerea risc ului de a dezvolta boli de inima.
De asemenea, jurnalistii de la Reuters informeaza ca acest beneficiu a fost observat si in cazul persoanelor care manifesta deja un risc crescut in acest sens din cauza nivelurilor mari de colesterol ”rau” (LDL) din sange.

Acesta este si motivul pentru care American Heart Association recomanda consumul a cel putin doua portii de peste pe saptamana sau suplimentele cu acizi grasi omega-3 cand acest lucru nu este posibil.
Cercetari anterioare au demonstrat ca acizii grasi omega-3 contribuie la scaderea concentratiei de grasimi din sange, a formarii de depozite de grasimi pe artere (ateroscleroza) si a riscului de aritmie dar si la o usoara diminuare a tensiunii arteriale.
In cadrul cercetarii recente, oamenii de stiinta americani au examinat studii publicate anterior cu privire la doi acizi grasi omega-3: EPA (acid eicosapentaenoic) si DHA (acid docosahexaenoic). Ei au concluzionat ca prezenta alimentelor bogate in acestia, sau administrarea de suplimente cu omega-3, a dus la reducerea cu 18% a riscului de boli de inima.

Uleiul de peste este, de asemenea, asociat cu imbunatatirea functionarii vaselor de sange si cu scaderea frecventei cardiace de repaus.
In general, studiile au adunat dovezi ce sugereaza beneficii majore pentru sanatate in urma consumului regulat de ulei de peste. Medicii cardiologi recomanda pacientilor sa ia consecvent ulei de peste cu un continut de cel putin 600 mg de DHA, avand in vedere multe avantaje majore. Majoritatea studiilor au aratat ca acizii grasi Omega-3 pot ajuta la imbunatatirea sanatatii inimii, a ritmului cardiac si a tensiunii arteriale. Unele studii au raportat ca nivelurile ridicate de DHA reduc riscul de blocare a arterelor si ca DHA creste nivelul colesterolului „bun”(HDL) .
De asemenea, s-a observat scaderea cu 16% a riscului de boli de inima in cazul persoanelor cu niveluri ridicate de trigliceride in sange, si cu 14% in cazul pacientilor cu un nivel crescut al LDL.
Pentru a stabili conexiunea dintre acizii grasi omega-3 si bolile de inima, oamenii de stiinta au analizat informatii din cadrul a 18 teste in care 93.000 de persoane au primit, in mod aleator, anumite cantitati din acesti compusi, dar si de la alte 17 teste in care au fost implicate 732.000 de persoane pe perioade lungi. In tot acest timp subiectii si-au mentinut alimentatia obisnuita.
”Dovezile acumulate din toate studiile sustin rolul benefic al EPA si DHA in cazul bolilor coronariene, iar cele mai importante efecte au fost observate printre cei care pot beneficia considerabil de pe urma EPA si DHA, cum sunt persoanele cu niveluri ridicate ale trigliceridelor si cele cu niveluri ridicate de colesterol lipoproteic cu densitate joasa”, a declarat Dominik Alexander, cel care a condus cercetarea, din cadrul EpidStat Institute. Citeste mai departe:

Scrie un comentariu